X

Mnenja, priporočila in predlogi sveta

Svet v skladu z določbami Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom) daje mnenja, priporočila in predloge glede zadev na področju elektronskih komunikacij, vključno glede varstva potrošnikov, invalidov in uporabnikov s posebnimi socialnimi potrebami na tem področju.

Agencija lahko glede zadev s področja elektronskih komunikacij svet zaprosi za mnenje. Mnenja, priporočila in predlogi sveta za agencijo niso zavezujoči, mora pa se do njih opredeliti.


Javna raba slovenščine na področju elektronskih komunikacij

Svet za elektronske komunikacije Republike Slovenije (v nadaljevanju: Svet) je v skladu s 1. odstavkom 297. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (Uradni list RS, št. 130/22) obravnaval javno rabo slovenščine v elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah, med katere uvrščamo tudi sodobne pametne naprave in računalnike, ki jo določa 20. člen Zakona o javni rabi slovenščine (Uradni list RS, št. 86/04 in 8/10).

V okviru razprave se je Svet seznanil z dosedanjimi pobudami, zlasti Komisije za slovenski jezik v javnosti pri Slovenski akademije znanosti in umetnosti, ki že od leta 2018 opozarja, da so vmesniki v operacijskih sistemih macOS in iOS na voljo le v tujih jezikih, ter z odzivi Ministrstva za kulturo in Inšpektorata za kulturo in medije. Vmesnikov v slovenskem jeziku prav tako ne ponujajo nekatere avtomobilske blagovne znamke, ki svoje avtomobile prodajajo na slovenskem trgu. Podobno je na trgu avdiovizualnih medijskih storitev, kjer tuji platformi Netflix in Disney+, ki storitve na zahtevo ponujata na slovenskem trgu, ne zagotavljata slovenskih podnapisov in sinhronizacije, niti za tista dela, ki so že bila slovenjena.

Preberite celotno besedilo


KOMENTARJI


ODDAJ SVOJ KOMENTAR

Ime in priimek

Elektronski naslov

 

Komentar

 
  Nazaj

Name:
Email:
Subject:
Message:
x